"Aktiviteler" Menüsüne Dön

Festival Davet Yazısı Festival Programı Belgesel Tanıtımları


Balığın Günlüğü | Adrie ile Mustafa | Faroes Adaları | Rastgide
Yaşlı Biley Taşı | Kırmızı Ton Balığı | Gel Ey Denizin Nazlı Kızı
Göksu'da Bir Balıkçı | Haliç Yaşıyor

Balığın Günlüğü
Türkiye - 2001 - 32 dak. - Betacam - Türkçe - İngilizce Altyazılı

Yönetmen : Enis RIZA
Yapım Yönetmeni : Nalan SAKIZLI
Kameraman : Koray KESİK
Müzik : Sinan RIZA
Metin : Enis RIZA - Süreyya BERFE
Kurgu : Gazel KUTLAR
Yönetmen Yardımcısı : Bahriye KABADAYI
Yapım Yardımcısı Ebru ŞEREMETLİ

İzmir'in Foça ilçesi, bir kıyı balıkçı kasabası... Bugün eski balıkçılardan birçoğu hayatta değil ama küçük balıkçılık, ustalarının öğütleri ve anıları ile sürüyor. Foça'da neredeyse 24 saat süren bir döngüyle, trol ve gırgırla avlanma ile küçük balıkçılık bir arada devam ediyor. Denize duydukları saygı ile, bugünün koşullarında mesleklerini sürdürebilen nadir balıkçılardan olmalarına karşın, onlar da bir dönem bilinçsiz avlandıklarını itiraf ediyorlar. Çevre bölgelerle birlikte, Foça'ya dışarıdan gelen balıkçılar tarafından yapılan uygunsuz gırgır avcılığı ise en büyük sorunları. Bu sorun, fokları nasıl tehdit ediyorsa, küçük balıkçıları ve uygun olarak avlanan balıkçıları da aynı şekilde tehdit ediyor.

Sayfa Başına Dön

Adrie ile Mustafa
Hollanda - 2000 - 29 dak. - Digital Beta - Türkçe - Hollandaca

Yönetmen : Floor KOOIJ - Sibel Bilgin
Kameraman : Floor KOOIJ
Metin : Floor KOOIJ - Sibel Bilgin

Türkiye ve Hollanda denizle içiçe yaşayan iki ülke. Balıkçılık, her iki ülkenin insanlarına da yüzyıllarca gelir kaynağı olmuş. Adrie, tıpkı babası gibi, Hollanda'nın Texel adasında yaşayan bir balıkçı. Küçük balıkçılara getirilen kısıtlamalar ve rekabet nedeniyle Adrie, balıkçılığın yanı sıra turistik geziler düzenleyerek hayatını sürdürüyor. Adrie tipik bir ada insanı. Onun için Texel adası dışında bir yaşam düşünmek bile imkansız. Güre'li Mustafa'da balıkçı bir babanın oğlu. Her küçük balıkçı gibi o da GIRGIR denilen büyük teknelerin kurbanı. Güre'de yapılacak olan yat limanını dört gözle bekliyor. Kaptan olarak bir kaç kuruş ek gelir kazanmayı hayal ediyor. Aslında Mustafa'nın tek bir tutkusu var, o da, Lüfer. Ölene dek Lüferin peşinden gitmeye kararlı.

Sayfa Başına Dön

Faroes Adaları
Almanya - 1996 - 44 dak. - Super 16 mm. - İngilizce, Faroe Dili, Almanca, İngilizce Altyazılı

Yönetmen : Stefan TOLZ
Yapım Yönetmeni : Uwe KEMPP & J. DICKBERTEL
Görüntü Yönetmeni : Sigi Meier
Kurgu : Stefan TOLZ

Avrupa kıtasının kuzeyinde, İskoçya ile İzlanda arasında, Kuzey Atlantik denizinin ortasında yer alan ve 18 kayalık adadan oluşan Faroes Adaları... Kuşlar için olduğu kadar insanlar için de okyanusun ıssızlığında tek hayat kaynağı, adaları çevreleyen deniz. Faroes Adaları'nda yaşayanlar, tarım yapamadıkları ya da yeterince domuz ve sığır yetiştiremedikleri için yılda ortalama 1000 ile 2000 kadar pilot balina öldürüyor. Film, Stora Dimun Adası'nda yaşayan koyun yetiştiricisi Ola Jakup'u tanıttıktan sonra kürek çeken kadınların hazırlıklarını ve bir balina avını anlatıyor.

Sayfa Başına Dön

Yaşlı Biley Taşı
İzlanda - 2003 - 45 dak. - Betacam & DVCam - İzlandaca

Yönetmen : Hjalmtvr HEIDDAL
Kameraman : Hjalmtvr HEIDDAL
Müzik : Tryffvi HANSEN
Anlatan : Thorleifur HAUKSSON

Kuzeybatı İzlanda'da deniz kıyısında bir yerleşim olan Ofeigsfjord'da, Petur Gudmundsson gibi on yıllardır atalarının kullandığı yöntem ve kaynaklara bağlı kalan ilginç insanlar bulmak mümkün.

Burada insanlar tarım, balıkçılık ve kuşların yuvalarından yumurta toplama gibi işlerle nesillerini sürdürüyorlar. Evlerini suların karaya attığı odun parçalarını kullanarak yapıyorlar. Petur'un ailesi hem anne hem baba tarafından Strandir'li. 1875 yılında Ofeigsfjord'un sahibi olan Gudmundur Peturson, Petur'un büyükbabası.

Sayfa Başına Dön

Rast Gide
Türkiye - 2003 - 8 dak. - Betacam - Türkçe

Yönetmen : A.Ada İMAMOĞLU
Kameraman : A.Ada İMAMOĞLU
Müzik : Pınar AKPINAR
Metin : Sezai SARIOĞLU
Anlatan : A.Ada İMAMOĞLU

"Balıkçılar deniz ile kara arasında, deniz halkından balıklar ile insanlar arasında romantik bir deniz elçisidirler." sözünden yola çıkarak yakalanmış bakıştır.

Sayfa Başına Dön

Kırmızı Ton Balığı
Fransa - 2002 - 48 dak. - Digital Betacam - Fransızca - İngilizce

Yönetmen : Cyril TRICOT & Frank LEGER
Kurgu : Jackie BASTIDE & Litsa FASSIO

Dünyanın pek çok ülkesinde, özellikle de Japonya'da çok makbul olan ve ağırlığı 200 ila 500 kg. arasında değişen kırmızı ton balığı, yüzlerce balıkçının tek geçim kaynağı. Belgesel, ton balığı avlama mevsiminde bir Fransız balıkçı teknesindeki yaşamı günü günüe izleyerek eski çağlardan beri süregelen bu tehlikeli etkinliğe yeni bir bakış getiriyor. Filmin olağanüstü sualtı görüntüleri ile desteklenen dokunaklı konusu, balıkçıların yaşamı ve avladıkları muhteşem yaratıklara dair etkileyici bir öykü sunuyor.

Sayfa Başına Dön

Gel Ey Denizin Nazlı Kızı
Türkiye - 2003 - 33 dak. - Betacam - Türkçe

Yönetmen : Tanzer GÜVEN
Kameraman : Emre TAZEGÜL
Metin : Tanzer GÜVEN
Kurgu : Duygu YAMAN
Yapım : EGE TV

Gel ey nazlı denizin nazlı kızı... Ayvalık'tan Foça'ya, Çeşme'ye, Kuşadası'na, Samos'a, Leros'a, Patmos'a ve Kos'a... Bir yelkenlide 18 günün hikayesi...

Sayfa Başına Dön

Göksu'da Bir Balıkçı
Türkiye - 1975 - 23 dak. - 16 mm reversal film - Türkçe

Yönetmen : Yavuz SEZER
Kameraman : Kenan DAVUTOĞLU
Metin : Yavuz SEZER
Anlatan : Ahmet SEZER
Kurgu : Nur GENCEL

İstanbul Göksu'da yaşayan bir balıkçının, 1975 yılı Ağustos - Eylül aylarında, her balıkçı gibi rutin yıllık bakımını yapışı ve bu arada karşılaştığı maddi zorluklar karşısında, kürek yapımı dahil bütün hazırlığını yapışı ve denize çıkışı anlatılır. Oltayla balık tutma zorluklarının yanısıra, fiyatlandırmada madrabazların ve büyük patronların ellerinde oyuncak oluşları dile getirilir.

Sayfa Başına Dön

Haliç Yaşıyor
Türkiye - 2002 - 45 dak. - Betacam SP - Türkçe

Yönetmen : Erhan CERRAHOĞLU & Engin AĞIN
Kameraman : Gökhan ACUN
Müzik : Haig YAZDJIAN & Makis ABLIANITIS
Metin : Selma SEMIZ
Anlatan : Selma SEMIZ & Volkan Ateş AKYILMAZ

İstanbul'un doğduğu yer olan Haliç. Osmanlı'nın sanayileşmesi ve üzerine yapılan köprülerle kirlenmeye başlar. Haliç kıyıları Cumhuriyet döneminde hızla yapılaşır. Diğer yandan kanalizasyon sistemi de olmayan şehrin tüm atıkları Haliç'e boşalmaktadır. Haliç zamanla yaşanmaz hale gelir ve ölmeye başlar. 1980'ler ve 90'lardaki yerel yönetimler Haliç'i temizlemeye başlar. Bu arada bilim adamları bu temizliği bizzat görmek için Haliç'e dalış yaparlar. Haliç Yaşıyor adlı bu belgesel Türkiye'nin (belki de dünyanın) "Görüntülerinin Gerçekçiliği noter tarafınfan tasdik edilen" ilk ve tek belgeseldir.

Sayfa Başına Dön
Sayfa Başına Dön
"Aktiviteler" Menüsüne Dön